ßßß Cookit - przepis na marchewkowe pancakes

marchewkowe pancakes

nazwa

Wykonanie

Te placuszki to poezja ! Super delikatne, rozpływające się w ustach, mają boski kolor... marchewki praktycznie wcale w nich nie czuć, a jest jej dość sporo. Uważam, że to niezły pomysł na "przemycenie" tego warzywka pewnym niejadkom ;-).
Z porcji wyszło mi 13 sztuk. Pomysł zobaczyłam u Marzenki, podaję go z moimi zmianami i bardzo gorąco polecam :)
2 średnie jaja
0,5 szklanki drobniutko startej marchewki (średnio ubitej w szklance, u mnie 2 średnie sztuki)
4 kopiaste łyżki mąki pszennej (można podmienić na pełnoziarnistą, kukurydzianą lub orkiszową)
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
150 gramów jogurtu naturalnego (grecki w tym przypadku odradzam)
1 i 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
ulubione dodatki ( u mnie owoce i frużelina truskawkowa)
Jaja, jogurt, cukier waniliowy, olej i sól wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej lub łyżki.
Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, znów mieszać do połączenia składników, ale nie za długo. Wrzucić nieodciśniętą z soku marchewkę, rozprowadzić ją równomiernie po cieście.
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładać porcje ciasta wielkości jednej łyżki. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia dopóki nie zaczną pojawiać się bąbelki.
Wtedy delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1 minuty.
Podawać z czym dusza zapragnie, smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/marchewkowe-pancakes.html