ßßß
Miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzać.Dodać masło i mieszać do momentu połączenia się składników.Wystudzić.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto / użyłam miksera.Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować partiami / podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby/ na grubość ok.4 mm i wykrawać gwiazdki.Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok.8-10 min w temp. 170-180 st.C.
Upieczone, przestygnięte pierniczki przełożyć do puszki.Pierniczki twardnieją po upieczeniu , ale po pewnym czasie -zależy od wilgotności otoczenia - stają się mięciutkie.Można ozdobić je czekoladą lub lukrem.Można posypać ozdobną, cukierkową posypką...... .. zobaczJeśli chcemy powiesić je na choince należy przed pieczeniem zrobić dziurkę słomką do napojów.