Wykonanie
Pora wprowadzić również do mojej kuchni odrobinę świątecznego nastroju .Wystarczy niewiele, bo już odrobina
przyprawy piernikowej i magiczny zapach
miodu w gwiazdkowych ciasteczkach przypomina, że Święta tuż, tuż...........Na rozgrzewkę proste,
kakaowe ciasteczka miodowe z dodatkiem
mąki razowej, które można przechowywać do świąt. Bez
oporów można je również śmiało schrupać wcześniej.....zabawa dopiero sie zaczyna........

Składniki:350 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej razowej200 g
miodu prawdziwego150 g
masła1
jajko100 g
cukru trzcinowego1 łyżka ciemnego
kakao3 łyżeczki
przyprawy korzennej do pierników1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:
Miód i
cukier umieścić w rondelku, podgrzać.Dodać
masło i mieszać do momentu połączenia się składników.Wystudzić.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto / użyłam miksera.Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować partiami / podsypując delikatnie
mąką w razie potrzeby/ na grubość ok.4 mm i wykrawać gwiazdki.Gotowe
ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok.8-10 min w temp. 170-180 st.C.

Upieczone, przestygnięte pierniczki przełożyć do puszki.Pierniczki twardnieją po upieczeniu , ale po pewnym czasie -zależy od wilgotności otoczenia - stają się mięciutkie.Można ozdobić je
czekoladą lub lukrem.Można posypać ozdobną,
cukierkową posypką...... .. zobaczJeśli chcemy powiesić je na choince należy przed pieczeniem zrobić dziurkę słomką do
napojów.
