Wykonanie
Mięciutkie pierniczki na nadchodzący malutkimi kroczkami magiczny czas...
Pyszne, wyjątkowe, pulchne i mięciutkie od razu po upieczeniu pierniczki
mleczne. Nie jestem cierpliwa względem
ciasteczek, więc nie lubię przepisów, w których pierniczki muszą leżakować jakiś czas, aby zmięknąć. Te można jeść od razu. :) Oczywiście można je też polukrować i ozdobić nimi choinkę. Bardzo ciekawe w smaku, polecam! :)Składniki:szklanka
mąki pszennej razowej,szklanka jasnej
mąki pszennej,3 łyżki
miodu,2 łyżki
masła,3/4 szklanki
cukru trzcinowego,
jajko,1/4 szklanki ciepłego
mleka,1,5 łyżeczki
sody,2,5 łyżki
przyprawy do piernika.
Przygotowanie:Do miski wsypujemy dwa rodzaje
mąki,
cukier,
przyprawę do piernika,
sodę, mieszamy.W rondelku roztapiamy delikatnie
masło i
miód (nie przegrzewamy ich). Roztopione wlewamy do miski z
mąką, mieszamy łyżką.Następnie do miski wbijamy
jajko i stopniowo wlewamy
mleko jednocześnie zagniatając ciasto rękoma. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy
mąki.Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką i dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.Pierniczki pieczemy 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))