Wykonanie
            W tym roku za punkt honoru przyjęłam sobie, zrobić takie ozdoby choinkowe, które będzie można zjeść. A podstawą takie dekoracji są pierniczki. Nie byłabym sobą, gdybym z wiekowym przepisem odrobinę nie poeksperymentowała. Zamiast 
białego cukru użyłam 
cukru trzcinowego i dla wzbogacenia smaku dodała ciemny 
cukier muscovado. Jego głęboki smak idelanie komponuje się z 
przyprawami piernikowymi. Melasowy aromat przebija się przez nuty 
cynamonu, 
goździków czy 
ziela angielskiego. Koniecznie musicie wypróbować tego przepisu. A warto wypróbować go już teraz, bo do Świąt pierniczki nabiorą idealnej konsystencji i będzie je można smacznie spałaszować. A więc, do pierników moi 
drodzy marsz :)150 g 
miodu wielokwiatowego100 g 
miodu gryczanego100 g 
cukru trzcinowego rafinowanego50 g 
cukru trzcinowego muscovado250 g 
masła prawdziwego1 
jajko650 g 
mąki pszennej6-7 łyżek 
kakao1 łyżeczka 
sody oczyszczonej2 łyżeczki 
przyprawy do pierników- 
Cukry, 
miód i 
masło rozpuszczamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 1 
jajko (jeżeli dodamy je do zbyt gorącej masy 
jajko nam się zetnie i będzie niedobrze, masę da się uratować, wystarczy ją wtedy odcedzić na bardzo drobnym sitku).- Przesiewamy 
mąkę wraz z 
kakao, 
sodą i 
przyprawą do pierników. Do 
mąki wlewamy masę i łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.- Wyjmujemy z lodówki 5 minut przed rozwałkowanie. Rozwałkowujemy na placek grubości 3-4 mm i wykrawamy wybrane kształty.- Układamy na blasze, można ściśle - pierniki zbytnio nie urosną. Pieczemy w temp 180 C przez 10 minut.- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, jak wystygną stwardnieją. Z biegiem czasu będą dochodzić do siebie i na święta będą idealne.Smacznego:)




