Wykonanie
W tym roku za punkt honoru przyjęłam sobie, zrobić takie ozdoby choinkowe, które będzie można zjeść. A podstawą takie dekoracji są pierniczki. Nie byłabym sobą, gdybym z wiekowym przepisem odrobinę nie poeksperymentowała. Zamiast
białego cukru użyłam
cukru trzcinowego i dla wzbogacenia smaku dodała ciemny
cukier muscovado. Jego głęboki smak idelanie komponuje się z
przyprawami piernikowymi. Melasowy aromat przebija się przez nuty
cynamonu,
goździków czy
ziela angielskiego. Koniecznie musicie wypróbować tego przepisu. A warto wypróbować go już teraz, bo do Świąt pierniczki nabiorą idealnej konsystencji i będzie je można smacznie spałaszować. A więc, do pierników moi
drodzy marsz :)150 g
miodu wielokwiatowego100 g
miodu gryczanego100 g
cukru trzcinowego rafinowanego50 g
cukru trzcinowego muscovado250 g
masła prawdziwego1
jajko650 g
mąki pszennej6-7 łyżek
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do pierników-
Cukry,
miód i
masło rozpuszczamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 1
jajko (jeżeli dodamy je do zbyt gorącej masy
jajko nam się zetnie i będzie niedobrze, masę da się uratować, wystarczy ją wtedy odcedzić na bardzo drobnym sitku).- Przesiewamy
mąkę wraz z
kakao,
sodą i
przyprawą do pierników. Do
mąki wlewamy masę i łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.- Wyjmujemy z lodówki 5 minut przed rozwałkowanie. Rozwałkowujemy na placek grubości 3-4 mm i wykrawamy wybrane kształty.- Układamy na blasze, można ściśle - pierniki zbytnio nie urosną. Pieczemy w temp 180 C przez 10 minut.- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, jak wystygną stwardnieją. Z biegiem czasu będą dochodzić do siebie i na święta będą idealne.Smacznego:)