Wykonanie
Przepis na szybkie pierniczki, które można upiec kilka dni przed Świętami! Pierniczki miękną już na drugi dzień po upieczeniu! Moja propozycja prezentacji to przestrzenne choinki, które mogą stanowić piękną ozdobę wigilijnego stołu! Zwłaszcza dzieciom przypadną do gustu.

Składniki:500 g
mąki pszennej3 łyżeczki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
imbiru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej150 g roztopionego
masła150 g
miodu, jeśli jest twardy podgrzewamy go1
jajkoWykonanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę dodajemy
przyprawę korzenną,
cynamon,
imbir,
kakao i
sodę. Wszystkie suche składniki mieszamy, na środku kopca robimy wgłębienia, w które wbijamy
jajko , wlewamy
miód oraz roztopione
masło. Wszystkie składniki zagniatamy do czasu uzyskania gładkiego, świecącego ciasta, nie ma potrzeby podsypywania
mąką. Na początku ciasto wydaje się za suche, ale po dokładnym wyrobieniu ładnie się połączy. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce, od razu rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki, np. w kształcie choinek. Układamy na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem. Aby po upieczeniu stworzyć przestrzenne choinki, każde
ciastko należy naciąć. Połowę choinek nacinamy w 3/4 wysokości od góry, a drugą połowę od dołu. Pierniczki pieczemy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C (pieką z termoobiegiem). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zostawiamy na blacie kuchennym do stwardnienia lukru, najlepiej na całą noc.Pierniki na drugi dzień po upieczeniu miękną i są gotowe do jedzenia. Gdyby jednak nie zmiękły do pojemnika z piernikami wkładamy kawałki
jabłka, wymieniając je co dwa dni. Pierniki wchłoną wilgoć z
owoców i szybciej zmięknąSmacznego!
