Wykonanie

Niezwykle proste ciasto jesienne z
dynią i
bananem.Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam znaną zasadę stosowaną do pieczenia babeczek muffinkowych, czyli wymieszanie zawartości dwóch misek ze składnikami suchymi i mokrymi.Bez ucierania i ubijania, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.Ciasto nie prezentuje się może zbyt wytwornie , ale nie o to tu chodzi.....jest to zwyczajne, przygotowane na poczekaniu ciasto do
herbaty lub porannej
kawy.

Składniki:

1 dojrzały
banan150 g musu pieczonej lub gotowanej dyni2
jajka½ szklanki delikatnej
oliwy z oliwek1 szklanka
płatków orkiszowych1 ,5 szklanki
mąki orkiszowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej½ szklanki
cukru trzcinowego¼ łyżeczki
imbiru¼ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki
kurkumyszczypta
soli .3 łyżki pestek dyniWykonanie:

-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C-Foremkę keksową / 10 -22 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
oliwą i oprószyć
mąką.-Przygotować dwie miski.-W jednej wymieszać
mąkę z wszystkimi składnikami sypkimi.-Dodać łyżkę nasion dyni.-W drugiej misce rozgnieść
banana , dodać
dynię,
oliwę ,
jajka i wymieszać wszystko widelcem.-Masę
bananowo-
dyniową przełożyć do miski z sypkimi składnikami .-Krótko wymieszać.-Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 40-45 minut / wykonać próbę patyczkiem/.
