ßßß
Niezwykle proste ciasto jesienne z dynią i bananem.Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam znaną zasadę stosowaną do pieczenia babeczek muffinkowych, czyli wymieszanie zawartości dwóch misek ze składnikami suchymi i mokrymi.Bez ucierania i ubijania, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.Ciasto nie prezentuje się może zbyt wytwornie , ale nie o to tu chodzi.....jest to zwyczajne, przygotowane na poczekaniu ciasto do herbaty lub porannej kawy.
Składniki:
1 dojrzały banan150 g musu pieczonej lub gotowanej dyni2 jajka½ szklanki delikatnej oliwy z oliwek1 szklanka płatków orkiszowych1 ,5 szklanki mąki orkiszowej1 łyżeczka sody oczyszczonej½ szklanki cukru trzcinowego¼ łyżeczki imbiru¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kurkumyszczypta soli .3 łyżki pestek dyniWykonanie:
-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C-Foremkę keksową / 10 -22 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą i oprószyć mąką.-Przygotować dwie miski.-W jednej wymieszać mąkę z wszystkimi składnikami sypkimi.-Dodać łyżkę nasion dyni.-W drugiej misce rozgnieść banana , dodać dynię, oliwę , jajka i wymieszać wszystko widelcem.-Masę bananowo-dyniową przełożyć do miski z sypkimi składnikami .-Krótko wymieszać.-Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 40-45 minut / wykonać próbę patyczkiem/.