ßßß Cookit - przepis na Calzone z szynką i papryką

Calzone z szynką i papryką

nazwa

Wykonanie

Pizza w kształcie dużego pieroga nadziewana warzywami i szynką.
ciasto
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
120 g wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta cukru
0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
mały kawałek cebuli
1 łyżka oliwy
100 g mozzarelli
2 plasterki szynki
1/4 łyżeczki oregano
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
kilka liści świeżej rukoli i oregano
oliwa do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Paprykę pokroić w paski.
Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie.
Dodać paprykę i poddusić do miękkości.
Doprawić do smaku, wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski.
Wlać drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól.
Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.
Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg.
Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano, nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli.
Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi.
Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą.
Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.
Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/calzone-z-szynka-i-papryka.html