ßßß Cookit - przepis na Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym

Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pyszny bakłażan nadziewany mięsem mielonym ......
to popularne danie kuchni włoskiej.
Podpieczone połówki bakłażana wypełnione gęstym sosem mięsno- pomidorowym, obficie posypane serem mozzarella /lub innym / zapieczone w piekarniku ......pyszne, gorąco polecam!
Składniki:
2 bakłażany
ok. 250 g mięsa mielonego
½ cebuli
1 marchewka
kawałek selera naciowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
350 ml przecieru pomidorowego/passata/
sól i pieprz /do smaku
150 g mozzarelli /do pizzy
świeże liście bazylii/ do dekoracji
Wykonanie:
-Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki.
-Miąższ lekko naciąć.
-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na ok.25 minut.
-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko posiekać.
-Cebulę marchew i seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.
-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa ,dodać czosnek i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso i mieszając podsmażyć kolejne kilka minut.
-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min. mieszając od czasu do czasu.
-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.
-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.
-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok.15 minut.
Udekorować świeżą bazylią.
Podawć na ciepło z pieczywem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/bakazan-z-nadzieniem-miesno-pomidorowym.html