Pyszny bakłażan nadziewany mięsem mielonym ......to popularne danie kuchni włoskiej.Podpieczone połówki bakłażana wypełnione gęstym sosem mięsno- pomidorowym, obficie posypane serem mozzarella /lub innym / zapieczone w piekarniku ......pyszne, gorąco polecam!Składniki:2 bakłażanyok. 250 g mięsa mielonego½ cebuli1 marchewkakawałek selera naciowego1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy z oliwek350 ml przecieru pomidorowego/passata/sól i pieprz /do smaku150 g mozzarelli /do pizzyświeże liście bazylii/ do dekoracjiWykonanie:-Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki.-Miąższ lekko naciąć.-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na ok.25 minut.-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko posiekać.-Cebulęmarchew i seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa ,dodać czosnek i krótko podsmażyć.-Dodać mięso i mieszając podsmażyć kolejne kilka minut.-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min. mieszając od czasu do czasu.-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok.15 minut.Udekorować świeżą bazylią.Podawć na ciepło z pieczywem.