Wykonanie
Jak zrobić pizze bez
spodu z ciasta?
SKŁADNIKI:2 średnie
bakłażany500g
mięsa mielonegopomidory krojone1
pomidor2 kulki
mozzarellacebula,
sól,
pieprz,
czosnek,
przyprawa włoska,
oliwaBakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować
sos boloński. Pokrojoną w kostkę
cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany
czosnek a następnie
mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać
pomidory, i przyprawić
solą pieprzem,
papryczką chili i
przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam
suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji).
Opłukane
bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować
oliwą.
Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione
bakłażany ułożyć
mięsny farsz i pokrojoną w plasterki
mozzarelle. Piec ok 15-20 min.
Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami
bazylii.
Smacznego !!!