Wykonanie

Pyszna , kolorowa i niezwykle łatwa do przygotowania
tarta warzywnana gotowym cieście francuskim.Zdrowe warzywa, mniej zdrowe , gotowe
ciasto francuskie i tłuściutki
żółty ser , to składniki mojej ulubionej tarty , którą od czasu do czasu pieszczę moje podniebienie ........Niezwykły zapach i kolorystyka sprawiają, że nie potrafię się jej przeć.

Składniki:1 płat
ciasta francuskiego2 malutkie
cukinieok. 0,5 szklanki
zielonego groszku / mrożony /150 g dyni1 mała
papryka czerwona2 łyżeczki
przyprawy warzywnejkilka
pomidorków koktajlowych250 g
sera żółtego /łatwotopliwy/1/4 łyżeczki oregano/ suszone/
białko do posmarowania ciastaświeże listki
oregano do dekoracji

Wykonanie:-Warzywa dokładnie umyć.-
Cukinię,
dynie,
paprykę pokroić w kostkę.-Wszystkie warzywa / bez
pomidorów / ugotować al dente w niewielkiej ilości
wody przyprawionej do smaku
przyprawą warzywną.-Przecedzić, odsączyć i przestudzić.-Foremką do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia ,a następnie wypełnić
ciastemfrancuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/.-Spód ciasta posmarować
białkiem.-Warzywa wymieszać z połową
sera pokrojonego w kostkę.-Całość wyłożyć na przygotowane ciasto.-Na wierzchu ułożyć
pomidorki, pozostały
ser i posypać
oregano..

-Brzegi ciasta nałożyć do środka, a wierzch posmarować
białkiem.-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 25 minut.Podawać lekko przestudzoną.

Tarta smakuje wyśmienicie również na zimno.


