ßßß Cookit - przepis na Ciasto /półkruche/ z owocami i kokosowo-malinową pianką

Ciasto /półkruche/ z owocami i kokosowo-malinową pianką

nazwa

Wykonanie

Latem ,w sezonie najpyszniejszych owoców nie może zabraknąć tradycyjnego półkruchego
ciasta z tymi w laśnie owocami i pianką.
Wystarczy zmienić rodzaj sezonowych owoców , smak pianki , a ciasto za każdym razem będzie jednakowo pyszne i jedyne w swoim rodzaju, czyli warte powtórek ,a najlepiej co tydzień............. i tak przez całe lato.........a potem też można...
Składniki: /na blaszkę o wym.35-25 cm/
ciasto:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
piana
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
½ szklanki drobnych wiórków kokosowych
1 kisiel malinowy/b. cukru/
¾ szklanki pokruszonych herbatników
oraz ok.500 g owoców / porzeczki, borówki, maliny/
ciasto dodatkowo posypałam z wierzchu pestkami słonecznika, ale nie jest to konieczne.....
Wykonanie:
Owoce obrać, umyć i osuszyć.
Składniki na ciasto zagnieść .
Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Mniejszą część owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.
Większą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia.
Blaszkę umieścić lodówce na ok.20-30 minut.
Schłodzone ciasto posypać pokruszonymi ciastkami i wyłożyć owocami /porzeczki i jagody ok.3/4 /.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
Gotową pianę podzielić na połowę.
Jedną część wymieszać delikatnie z kokosem, a drugą z kisielem.
Wyłożyć kupkami na warstwie owoców.
Pozostałe owoce / maliny/ ułożyć na pianie.
Wierzch pokryć równomiernie ciastem z zamrażalnika , ścierając je na tarce o grubych oczkach.
Posypać słonecznikiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok.50-60 min.
Wierzch ciasta powinien się ładnie przyrumienić.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/08/ciasto-z-owocami-i-kokosowo-malinowa.html