Wykonanie

Latem ,w sezonie najpyszniejszych
owoców nie może zabraknąć tradycyjnego półkruchegociasta z tymi w laśnie
owocami i pianką.Wystarczy zmienić rodzaj sezonowych
owoców , smak pianki , a ciasto za każdym razem będzie jednakowo pyszne i jedyne w swoim rodzaju, czyli warte powtórek ,a najlepiej co tydzień............. i tak przez całe lato.........a
potem też można...

Składniki: /na blaszkę o wym.35-25 cm/ciasto:450 g
mąki pszennej
5
żółtek3 łyżki
cukru pudru200 g
masła3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegopiana5
białek1 szklanka drobnego
cukru½ szklanki drobnych
wiórków kokosowych1
kisiel malinowy/b. cukru/¾ szklanki pokruszonych
herbatnikóworaz ok.500 g
owoców /
porzeczki,
borówki, maliny/ciasto dodatkowo posypałam z wierzchu
pestkami słonecznika, ale nie jest to konieczne.....Wykonanie:
Owoce obrać, umyć i osuszyć.Składniki na ciasto zagnieść .Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.Mniejszą część owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.Większą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia.Blaszkę umieścić lodówce na ok.20-30 minut.Schłodzone ciasto posypać pokruszonymi
ciastkami i wyłożyć
owocami /porzeczki i
jagody ok.3/4 /.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo
cukier.Gotową pianę podzielić na połowę.Jedną część wymieszać delikatnie z
kokosem, a drugą z
kisielem.Wyłożyć kupkami na warstwie
owoców.Pozostałe
owoce / maliny/ ułożyć na pianie.Wierzch pokryć równomiernie
ciastem z zamrażalnika , ścierając je na tarce o grubych oczkach.Posypać
słonecznikiem.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok.50-60 min.

Wierzch ciasta powinien się ładnie przyrumienić.