Są tacy, którzy uwielbiają porzeczki od zawsze. Ja zaliczam się do drugiej grupy - świeżo zakochanych. W krótkim porzeczkowym sezonie przetestowałam kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Dziś kolejny - cierpkie czerwone porzeczki na kruchym cieście przykryte słodką bezą. Smakowało wszystkim. W przyszłym roku upiekę znowu :)Składniki:250 g mąki pszennej125 g schłodzonego masła1/4 szkl. cukru2 łyżki domowego cukru waniliowego lub opakowanie gotowego ze sklepu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 łyżka śmietany500 g czerwonych porzeczekdżem z czarnej porzeczki - przepis tutaj4 białka1 szkl. cukru pudruSposób przygotowania:Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię o włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.Porzeczki odszypułkuj, umyj i osusz. Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie łyżką wmieszaj połowę porzeczek w pianę.Schłodzonym ciastem wylep dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 190 st.Na podpieczonym spodzie rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki, wyłóż pozostałe porzeczki i przykryj lśniącą pianą z białek. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika - nadal 190 st. W połowie pieczenia odkryj folię i zrumień bezę.