ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowe ciasto z bezą

Porzeczkowe ciasto z bezą

nazwa

Wykonanie

Są tacy, którzy uwielbiają porzeczki od zawsze. Ja zaliczam się do drugiej grupy - świeżo zakochanych. W krótkim porzeczkowym sezonie przetestowałam kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Dziś kolejny - cierpkie czerwone porzeczki na kruchym cieście przykryte słodką bezą. Smakowało wszystkim. W przyszłym roku upiekę znowu :)
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g schłodzonego masła
1/4 szkl. cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego lub opakowanie gotowego ze sklepu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany
500 g czerwonych porzeczek
dżem z czarnej porzeczki - przepis tutaj
4 białka
1 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię o włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Porzeczki odszypułkuj, umyj i osusz. Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie łyżką wmieszaj połowę porzeczek w pianę.
Schłodzonym ciastem wylep dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 190 st.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki, wyłóż pozostałe porzeczki i przykryj lśniącą pianą z białek. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika - nadal 190 st. W połowie pieczenia odkryj folię i zrumień bezę.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/08/porzeczkowe-ciasto-z-beza.html