ßßß
Pyszne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Kwaśne porzeczki pod przykryciem słodkiej pianki doskonale się komponują, gdyż ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Spróbujcie sami :-)Składniki: na ciasto:1,5 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki krupczatki1/2 szkl. cukru pudru1 op. cukru waniliowego5 żółtek250 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę:5 białek1 szkl. cukru pudru1 kisiel na kruszonkę:200 g mąki100 g cukru pudru125 g masłaorazok. 1 - 2 kg czerwonych porzeczekWykonanie:Przesiać obie mąki na stolnice i dodać pozostałe sypkie składniki. Następnie dodać żółtka i schłodzoną margarynę, szybko zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, lekko podpiec.Umyte i obrane z szypułek porzeczki wyłożyć na podpieczone ciasto.Białka z dodatkiem szczypty soli dokładnie ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier puder, ciągle ubijając mikserem, na koniec wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana piankę wyłożyć na porzeczki.Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i za pomocą ręki dokładnie ze sobą połączyć. Pokruszyć na wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 - 200 st. C. Piec, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.Uwaga: ciasto na kruszonkę można również zamrozić i potem zetrzeć na tarce.Smacznego :-)