Wykonanie



Pyszne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Kwaśne
porzeczki pod przykryciem słodkiej pianki doskonale się komponują, gdyż ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Spróbujcie sami :-)Składniki: na ciasto:1,5 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki krupczatki1/2 szkl.
cukru pudru1 op.
cukru waniliowego5
żółtek250 g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia na piankę:5
białek1 szkl.
cukru pudru1
kisiel na kruszonkę:200 g
mąki100 g
cukru pudru125 g
masłaorazok. 1 - 2 kg czerwonych
porzeczekWykonanie:Przesiać obie
mąki na stolnice i dodać pozostałe sypkie składniki. Następnie dodać
żółtka i schłodzoną
margarynę, szybko zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, lekko podpiec.Umyte i obrane z szypułek
porzeczki wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka z dodatkiem szczypty
soli dokładnie ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać stopniowo
cukier puder, ciągle ubijając mikserem, na koniec wsypać
kisiel i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana piankę wyłożyć na
porzeczki.Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i za pomocą ręki dokładnie ze sobą połączyć. Pokruszyć na wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 - 200 st. C. Piec, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.Uwaga: ciasto na kruszonkę można również zamrozić i
potem zetrzeć na tarce.Smacznego :-)