ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowa przekąska

Bakłażanowa przekąska

nazwa

Wykonanie

Pyszna , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z bakłażana i pomidorów.
Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło.
Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku .
Sezon na pomidory i bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by wykorzystać pyszne połączenie smaków tych zdrowych i niezwykle wartościowych warzyw.
Składniki:
2 bakłażany
4 "mięsiste" pomidory
ok. 80 g mozzarelli
2 łyżeczki kaparów /z zalewy/
1/4 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie:
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Posolić i odstawić na ok.30minut.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15 minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Oliwę połączyć z octem, doprawić do smaku solą , pieprzem .
Pomidory połączyć z sosem , dodać drobno pokrojoną mozzarellę, oregano i kapary .
Przestudzone plastry bakłażana ułożyć na półmisku .
Na każdy nałożyć przygotowany farsz.
Udekorować świeżą bazylią lub oregano.
Zimną przekąskę z bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę.
Wystarcz wstawić ją na 10 minut do gorącego piekarnika.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/08/bakazanowa-przekaska.html