Wykonanie
            
Pyszna , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z 
bakłażana i 
pomidorów.Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło.Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku .Sezon na 
pomidory i 
bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by wykorzystać pyszne połączenie smaków tych zdrowych i niezwykle wartościowych warzyw.

Składniki:

2 
bakłażany4 "mięsiste" 
pomidoryok. 80 g 
mozzarelli2 łyżeczki 
kaparów /z zalewy/1/4 łyżeczki 
oreganosól i 
pieprz do smaku2 łyżki 
oliwy z oliwek1 łyżka 
octu winnegoświeże listki 
oregano lub 
bazyliiWykonanie:
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.Posolić i odstawić na ok.30minut.Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15 minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Oliwę połączyć z 
octem, doprawić do smaku 
solą , 
pieprzem .
Pomidory połączyć z sosem , dodać drobno pokrojoną 
mozzarellę, 
oregano i 
kapary .Przestudzone plastry 
bakłażana ułożyć na półmisku .Na każdy nałożyć przygotowany farsz.Udekorować świeżą 
bazylią lub 
oregano.


Zimną przekąskę z 
bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę.Wystarcz wstawić ją na 10 minut do gorącego piekarnika.