Wykonanie
Pyszna , niezwykle prosta do przygotowania przekąska z
bakłażana i
pomidorów.Można podawać ją na zimno, ale wyśmienicie smakuje również na ciepło.Wystarczy zapiec ją w gorącym piekarniku .Sezon na
pomidory i
bakłażany w pełni , a więc doskonała okazja, by wykorzystać pyszne połączenie smaków tych zdrowych i niezwykle wartościowych warzyw.
Składniki:
2
bakłażany4 "mięsiste"
pomidoryok. 80 g
mozzarelli2 łyżeczki
kaparów /z zalewy/1/4 łyżeczki
oreganosól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnegoświeże listki
oregano lub
bazyliiWykonanie:
Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.Posolić i odstawić na ok.30minut.Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15 minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Oliwę połączyć z
octem, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem .
Pomidory połączyć z sosem , dodać drobno pokrojoną
mozzarellę,
oregano i
kapary .Przestudzone plastry
bakłażana ułożyć na półmisku .Na każdy nałożyć przygotowany farsz.Udekorować świeżą
bazylią lub
oregano.
Zimną przekąskę z
bakłażana można zamienić na ciepłą zapiekankę.Wystarcz wstawić ją na 10 minut do gorącego piekarnika.