Ryżowa zapiekanka z owocami............deser, podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....To danie które pamiętam od dziecka i do którego często powracam ...../i chyba nie tylko ja/Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno.Najczęściej ryż zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem ,czasem z wanilią, rodzynkami i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną.Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłkadodałam do niej kilka truskawek.Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym.Składniki :/ 2 porcje/150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/200g truskawek1 duże jabłko1 łyżka masła2 łyżki cukru brązowegokilka kropli esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/1 łyżka soku z cytrynycukier puder do posypaniaWykonanie:-Ugotować ryż w/g przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/.-Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową.-Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny.-Truskawki obrać z szypułek.-Naczynie żaroodporne posmarować masłem.-Ryż delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami.-Przełożyć do foremki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową .-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut-Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem.