ßßß Cookit - przepis na Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami

Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ryżowa zapiekanka z owocami............deser, podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....
To danie które pamiętam od dziecka i do którego często powracam ...../i chyba nie tylko ja/
Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno.
Najczęściej ryż zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem ,
czasem z wanilią, rodzynkami i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną.
Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłka
dodałam do niej kilka truskawek.
Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym.
Składniki :/ 2 porcje/
150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/
200g truskawek
1 duże jabłko
1 łyżka masła
2 łyżki cukru brązowego
kilka kropli esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Ugotować ryż w/g przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/.
-Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową.
-Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny.
-Truskawki obrać z szypułek.
-Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
-Ryż delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami.
-Przełożyć do foremki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową .
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut
-Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/06/ryz-brazowy-zapiekany-z-jabkiem-i.html