Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej.Cząstki soczystych jabłek w delikatnym naleśnikowym cieście z mocnympomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej stanowipyszne wykończenie całości.Składniki:4-5 jabłeksok z 1 pomarańczy200 g mąki pszennej150 ml kwaśnej śmietany2 łyżki mleka2 jajkakilka kropli esencji pomarańczowejszczypta soliolej do głębokiego smażeniaorazskórka z pomarańczykilka łyżek mioduWykonanie:-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodemmiodem.-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.-Rozgrzać olej.-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.-Smażyć na jasnozłoty kolor.- Odsączyć na ręczniku papierowym.-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.-Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.