ßßß Cookit - przepis na Faworki / VI / o smaku amaretto

Faworki / VI / o smaku amaretto

nazwa

Wykonanie

Kolejna taca faworków właśnie przygotowana do spożycia.
Kruchutkie , delikatne i pachnące amaretto.
Jednym ze składników ciasta na faworki jest alkohol / często zastępowany octem/, który może dodatkowo pełnić rolę aromatu wzbogacający smak naszych smażonych smakołyków.
Doskonale sprawdza się tu dodatek rumu, koniaku, dowolnego likieru np. anyżowego lub amaretto.
Składniki:
250 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
ok. 3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
2 łyżki likieru amaretto
500 g smalcu lub oleju rzepakowego ,
cukier puder z wanilią/ do posypania
Wykonanie:
-Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu zagnieść gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiej jak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/.
-Ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godz. w chłodne miejsce.
- Następnie rozwałkować je cieniutko i pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/
-Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, koniec paska przewinąć przez otwór.
-Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta maki , należy jej nadmiar omieść przed smażeniem przy pomocy pędzelka
- Gotowe faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu.
-Gdy się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę.
-Usmażone faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku by ociekły z tłuszczu.
- Przełożyć na półmisek i posypać waniliowym cukrem pudrem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/01/faworki-vi-o-smaku-amaretto.html