Wykonanie

Kolejna taca
faworków właśnie przygotowana do spożycia.Kruchutkie , delikatne i pachnące
amaretto.Jednym ze składników ciasta na
faworki jest
alkohol / często zastępowany octem/, który może dodatkowo pełnić rolę aromatu wzbogacający smak naszych smażonych smakołyków.Doskonale sprawdza się tu dodatek
rumu,
koniaku, dowolnego
likieru np.
anyżowego lub
amaretto.

Składniki:250 szklanki
mąki pszennej4
żółtkaok. 3 łyżki gęstej
śmietanyszczypta
soli2 łyżki
likieru amaretto500 g
smalcu lub
oleju rzepakowego ,
cukier puder z wanilią/ do posypaniaWykonanie:

-Z
mąki,
żółtek,
śmietany,
cukru i
alkoholu zagnieść gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiej jak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/.-Ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godz. w chłodne miejsce.- Następnie rozwałkować je cieniutko i pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/-Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, koniec paska przewinąć przez otwór.-Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta
maki , należy jej nadmiar omieść przed smażeniem przy pomocy pędzelka- Gotowe
faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu.-Gdy się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę.-Usmażone
faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku by ociekły z tłuszczu.

- Przełożyć na półmisek i posypać
waniliowym cukrem pudrem