ßßß
1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu45 gramów stopionego, schłodzonego masłaszczypta solido posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudremZ mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagnieść ciasto, włożyć je na 60 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (na średnich oczkach). Dzięki temu ciasto pięknie nam się napowietrzy.
Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cieniutko (na grubość około 2 mm).Wycinać paseczki jak na standardowe faworki, wycinać w środku podłużne otworki, przeplatać.
Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie pod koniec pieczenia, bo szybciutko łapią kolor na krańcach i łatwo je przypalić.Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Z podanych proporcji wyszło mi 2 blachy faworków.