Wykonanie
Szybsze do zrobienia, mają o wiele mniej kalorii, smak "faworkowaty", ale pieczony :)
1,5 szklanki
mąki pszennej3
żółtka3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej
śmietany (dałam 18%)0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub parę kropel aromatu45 gramów stopionego, schłodzonego
masłaszczypta
solido posypania:
cukier waniliowy wymieszany z
cukrem pudremZ
mąki,
żółtek,
śmietany, ekstraktu lub aromatu,
soli,
masła zagnieść ciasto, włożyć je na 60 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do
mięsa (na średnich oczkach). Dzięki temu ciasto pięknie nam się napowietrzy.
Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować cieniutko (na grubość około 2 mm).Wycinać paseczki jak na standardowe
faworki, wycinać w środku podłużne otworki, przeplatać.
Układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie pod koniec pieczenia, bo szybciutko łapią kolor na krańcach i łatwo je przypalić.Jeszcze gorące posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Z podanych proporcji wyszło mi 2 blachy
faworków.