ßßß Cookit - przepis na Sernik domowy z rodzynkami i skórką pomarańczową

Sernik domowy z rodzynkami i skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Domowy sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową to tradycyjne , świąteczne ciasto, które
od lat obowiazkowo figuruje na mojej liście wypieków.
Wypróbowałam już wiele wersji sernika , próbowałm, kombinowałam , ale
wciąż powracam do tego, który znam od lat.
Najlepszy, sprawdzony i uwielbiany przez moją rodzinkę.
Bez spodu, z masłem , dużą ilością rodzynek i pomarańczową skórką
/ dodatki można pominąć, ale u mnie są obowiązkowe! /
Wykonany tradycyjną metodą.
Składniki: /tortownica o średnicy min. 24 cm/
1,20 kg sera twarogowego półtłustego/ użyłam 1 kg sera mielonego z wiaderka i 200 g białego zmielonego twarogu/
6 jajek
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki mąki ryżowej/ lub ziemniaczanej/
150 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowj
tłuszcz do posmarowania tortownicy
Wykonanie:
-Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową drobno pokroić.
-Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w melakserze /kiedyś ucierałam w makutrze drewnianą pałką/
-Ucierając stopniowo dodawać po 1 żółtku , sok z cytryny i po łyżce zmielonego sera.
-Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
-Na koniec wsypać mąkę , budyń , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową i wymieszać drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę , dodać szczyptę soli i połączyć z masą serową.
-Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarówać tłuszczem.
-Jeśli foremka jest zbyt niska i masa sięga brzegów należy owinąć ją szczelnie z zewnątrz folią aluminiową by zabezpieczyć ser przed ewentualnym "wypłynięciem.
-Można również użyć tortownicy o większej średnicy , bez zabezpieczania boków, ale wówczas sernik będzie niższy.
-Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
-Wstawić foremkę i piec w tej temperaturze ok. 15 minut, następnie obniżyć na 150 -160 st.C i piec. jeszcze około 1 godziny.
-Wierzch sernika powinien się delikatnie przyrumienić.
-Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
-Po wyjęciu z piekarnika umieścić w zimnym pomieszczeniu, zdjąć obręcz tortownicy i posypać cukrem pudrem /u mnie dekoracyjna posypką cukrowa/ .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/12/sernik-domowy-z-rodzynkami-i-skorka.html