ßßß
Zwyczajna, prosta zapiekanka ryżowa z jabłkami i brzaoskwiniami.Danie, które uwielbiałam jako dziecko ................i również teraz chętnie po nie sięgam.
Niby to samo, a zawsze smakuje inaczej .Wystarczy inaczej doprawić, dodać więcej owoców,wrzucić rodzynki lub żurawinę i pokryć słodką, delikatną pianką .........Wykonanie:
Składniki:ryż 200 gwinne jabłka 3 sztukibrzoskwinie 2 sztukibiałka 3 sztukisuszona żurawina 2 łyżkicukier puder 3 łyżkicukier waniliowy 2 łyżeczkicynamon do smakubrązowy cukier 1,5 łyżkimałso 2 łyżkimasło do formybułka tarta ok.1 łyżkaWykonanie:
-Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odsączyć.-Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry /przy pomocy mandoliny/-Obrane brzoskwinie pokroić na cząstki.-Naczynie do zapiekania posmarować masłem, obsypać bułką tartą.-Wyłożyć połowę ryżu nałożyć kawałeczki masła.-Na ryż nałożyć plasterki jabłek, oprószyć połowa cukru cynamonem.-Na jabłka nałożyć warstwę brzoskwiń ,posypać równomiernie żurawiną i resztą cukru.Przykryć pozostałym ryżem , obłożyć równimiernie resztą masła.-Masę lekko docisnąć.-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C-Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.Pianę wyłożyć na warstwę ryżu. Przykryć folia aluminiową.-Zapiekankę wstawić do gorącego piekarnika.-Zapiekać 15 minut, zdjąć folię i piec ,aż piana ładnie się przyrumieni.Zapiekanka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
