ßßß
-Jabłka i brzoskwinie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne , pestki ........pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.-Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze śmietaną .-Owoce wymieszać z połową cukru ,makaron z cukrem wanilinowym.-Składniki połączyć /można tę czynność pominąć i układać składniki w naczyniu warstwami/-Dodać cynamon....... rodzynki.-Naczynie do zapiekania starannie posmarować masłem /połową/ , wysypać bułką tartą /połową/.-Wyłożyć masę, docisnąć.-Posypać resztą cukru, bułką tartą i pokryć wiórkami masła.-Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do gorącego piekarnika /190- 200 st.C/-Zapiekać ok. 15- 20 minut na złoty kolor.-Podawać na ciepło.
Do zapiekanki z jabłkami doskonale nadaje się również makaron spaghetti.Ugotowany makaron można wymieszać z jajkiem/ ubitym z cukrem/ .Na warstwie makaronu należy ułożyć pokrojone jabłka , posypać je cukrem i cynamonem, a następnie przykryć drugą warstwą makaronu. Wierzch obłożyć wiórkami masła i zapiec.
Zapiekankę mozna podawać z ubitą śmietana lub słodkim , gęstym jogurtem.