ßßß
Dostałam kolejną skrzynkę jabłek antonówek. No to zakasałam rękawy i ruszyłam do produkcji nowych słoiczków. Z połowy zrobiłam mus z samych jabłek z cukrem i cynamonem a z reszty mus z jabłek i dyni.Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg jabłek - u mnie antonówki- 300-400 g cukru- 500 g dyni- 1 łyżeczka cynamonu- 2 łyżki suszonej żurawiny- 2 łyżki rodzynek- 2 łyżki płatków migdałów- 1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka i dynię. Zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy cukier i gotujemy, aż jabłka i dynia się rozpadną, na małym ogniu mieszając. Możemy pod koniec gotowania zmiksować mus blenderem. Jak już jabłka i dynia się rozpadną dodajemy cynamon, sok z cytryny, wrzucamy żurawinę i rodzynki oraz płatki migdałów (lekko je rozgniotłam rękami). Mieszamy i zagotowujemy mieszając, aby mus zrobił się bardzo gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, kładziemy na chwilę do góry dnem.
