ßßß
Placuszki /racuszki / z maślanką i sokiem pomidorowym przekładane zielonym pesto z rukoli.Nie było to danie zaplanowane, powstało szybko, z potrzeby chwili i z wykorzystaniemlodówkowych zapasów. To właśnie wszelkiego rodzaju słodkie ,czy wytrawne placuszki są u mnie daniem awaryjmym , a można je przygotowac byskawicznie w róznych wariantach smakowych.
Składniki:0,75 szklanki przecieru pomidorowego świeżego lub z butelki /passata/2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek1,5 szklanki mąki pszennej razowej0,5 szklanki maślanki1 łyżeczka proszku do pieczeniazioła prowansalskie /do smakupapryka słodka / do smakusól i pieprz do smakuorazpesto z rukoliserek śmietankowyrukola do dekoracjikoktajl maślankowo-pomidorowy i z dodatkiem rukoliWykonanie:Sok pomidorowy wymieszać z maślanką i jajkami.Dodać oliwę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Doprawić do smaku.Wyrobić gładkie ciasto.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Kłaść łyżką niewielkie owalne placuszki.Patelnię przykryć pokrywką /placuszki wówczas ładnie rosną/.Zdjąć pokrywkę i dopiec z drugiej strony.Placuszki przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju.
Można je przełożyć lub polać zielonym pesto /z rukoli/, na wierzch nałożyć kleksik serka śmietankowego , udekorować świeżymi listkami rukoli i pomidorem
Doskonałym dodatkiem do placków jest napój maślankowy z sokiem pomidorowym lub rukolą.