Wykonanie

Szybka i bardzo zdrowa
sałatka, idealna na kolację.
Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii,
rukola jest bogata w wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy i luteinę,
papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę... wymieniać właściwości składników tej sałatki mogłabym jeszcze bardzo długo. W
skrócie to wielka bomba witaminowa :))Często w moich przepisach pojawiają się
zioła prowansalskie w młynku. Ta
przyprawa zawładnęła moimi kubkami smakowymi już chyba na dobre. Jest niezwykle aromatyczna, pasuje do dań
mięsnych, do warzyw i do sałatek. Uwierzcie mi, z
ziołami prowansalskimi w torebce nie ma nic wspólnego. Polecam w 100%! :)Składniki:kilka listków
sałaty masłowejgarść
rukoli10
pomidorków koktajlowych1/2
ogórka1 łodyga
selera naciowego4
jajka1/2
czerwonej paprykioliwa z oliwek,
ocet balsamicznysól,
pieprz,
papryka słodka,
zioła prowansalskie w młynku1.
Jajka gotujemy na twardo : do rondla wlewamy tyle
wody, aby przykryła
jajka. Od momentu zagotowania
wody jajka gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie kilka
razy przelewamy je zimną
wodą.2.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, obranego
ogórka i oczyszczoną z gniazda nasiennego
paprykę kroimy w zgrabne słupki, a
selera naciowego w półksiężyce.
Jajka obieramy i tniemy na 4 części.3. Na talerzu układamy porwaną w małe kawałki
sałatę masłową,
rukolę,
ogórka,
paprykę,
selera naciowego i
jajka. Całą
sałatkę doprawiamy do smaku
przyprawami. Przed samym podaniem polewamy
octem balsamicznym i
oliwą z oliwek.SMACZNEGO :)