Wykonanie

Mocno
pomarańczowy kolor, delikatny mięciutki środek i chrupiące
pestki dyni.

Składniki:
pure z dyni 200 g
mąka pszenna 250 g
miód 150 g
masło 125 g
Proszek do pieczenia WINIARY 1,5 łyżeczki
jajka 3 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
pestki dyni 1 garśćkostki dyni/podgotowanej/ 2 łyżki
sól szczyptaWykonanie:

-
Miód i
masło przełożyć do rondelka , lekko podgrzać i mieszać do połączenia się składników.-Odstawić do przestudzenia.-
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
wanilię i
cynamon.-
Jajka ubić , dodać schłodzoną mieszankę
miodowo-
maślaną,
pure z dyni i wymieszać.-Masę połączyć z
mąką, wymieszać do otrzymania kremowej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę
mleka /wszystko zależy od wielkości
jajek i gęstości pure/.-Wsypać pestki i kostki dyni.-Foremkę / 25-11 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.-Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać pestkami.-Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut /do suchego patyczka/-Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po 20 minutach wysunąć z foremki i przestudzić na kratce .

