ßßß
Mocno pomarańczowy kolor, delikatny mięciutki środek i chrupiące pestki dyni.
Składniki:pure z dyni 200 gmąka pszenna 250 gmiód 150 gmasło 125 gProszek do pieczenia WINIARY 1,5 łyżeczkijajka 3 sztukicynamon 1 łyżeczkacukier wanilinowy 2 łyżeczkipestki dyni 1 garśćkostki dyni/podgotowanej/ 2 łyżkisól szczyptaWykonanie:
-Miód i masło przełożyć do rondelka , lekko podgrzać i mieszać do połączenia się składników.-Odstawić do przestudzenia.-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wanilię i cynamon.-Jajka ubić , dodać schłodzoną mieszankę miodowo-maślaną, pure z dyni i wymieszać.-Masę połączyć z mąką, wymieszać do otrzymania kremowej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka /wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości pure/.-Wsypać pestki i kostki dyni.-Foremkę / 25-11 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.-Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać pestkami.-Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut /do suchego patyczka/-Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po 20 minutach wysunąć z foremki i przestudzić na kratce .
