Wykonanie
Aż trudno uwierzyć ile można zrobić z jednej dyni. Moja kolejna propozycja to mięciutkie, oczywiście
słoneczne bułki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe, tylko z
masłem. Wspaniale smakowały także w pracy na drugie śniadanie.Taka żółciutka kanapka jest niezwykle kusząca.

Skłądniki:500 g
mąki pszennej2
jajka1 szklanka
pure z dyni100 g
masła5 g
drożdży1 łyżeczka
solipestki dyniZ
drożdży, łyżki
mąki i odrobiny ciepłej
wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać
mąkę z
solą, dodać
drożdże,
jajka,
pure z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone
masło i ponownie dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do na 40 min. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć w rulon. Ułożyć na wysmarowanej
masłem blaszce i odstawić na 15 min. Przed wstawieniem do pieca posmarować
mlekiem i posypać
pestkami dyni. Piec 20 min w temperaturze 180 st.Smacznego:)