Wykonanie
Upieczone w foremkach muffinkowych /ozdobnych/ zaspokoiły mój apetyt na
owocowe ciasto drożdżowe, choć w trochę innej formie.........Przygotowałam je z połowy porcji, ciasto wyrobiłam łyżką drewnianą i uważam wypiek za udany....Bułeczki były pyszne!
Składniki / 8 małych bułeczek/
3 00 g
mąki pszennej150 g
mleka8 g
drożdzy3 łyżki
cukru3 łyżki
oleju ryżowego2 łyżeczki
cukru waniliowego1
jajo1
zółtkoszczypta
soli8 dużych
jeżyncukier puder do posypania
Wykonanie:-Przesianą
mąkę wsypać do miski.-Na środek wkruszyć
drożdże i posypać odrobiną
cukru, wlać 2 łyżki
mleka , oprószyć
mąką.-
Jajko i
zółtko utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym.-
Olej połączyć z letnim
mlekiem, dodać
sól.-Do miski z
mąką i
drożdżami wlać
mleko z
olejem i utarte
jajka.-Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto.-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek .-Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości.-Wierzch posmarować
białkiem.-W środek wcisnąć
owoc czernicy.-Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.-Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej .-Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.