ßßß
Upieczone w foremkach muffinkowych /ozdobnych/ zaspokoiły mój apetyt na owocowe ciasto drożdżowe, choć w trochę innej formie.........Przygotowałam je z połowy porcji, ciasto wyrobiłam łyżką drewnianą i uważam wypiek za udany....Bułeczki były pyszne!
Składniki / 8 małych bułeczek/
3 00 g mąki pszennej150 g mleka8 g drożdzy3 łyżki cukru3 łyżki oleju ryżowego2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajo1 zółtkoszczypta soli8 dużych jeżyncukier puder do posypania
Wykonanie:-Przesianą mąkę wsypać do miski.-Na środek wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru, wlać 2 łyżki mleka , oprószyć mąką.-Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.-Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól.-Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka.-Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto.-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek .-Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości.-Wierzch posmarować białkiem.-W środek wcisnąć owoc czernicy.-Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.-Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej .-Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
