Wykonanie

Uwielbiam
brzoskwinie pod każda postacią. Na surowo, w deserach , ciastach na zimno i pieczonych, w przetworach i z grilla.Właśnie ostatnio miałam okazję zaserwować pyszny deser z grillowanych
brzoskwiń .Świetnym dodatkiem do takich
brzoskwiń może być
serek mascarpone,
ser pleśniowy,
bita śmietana,
miód,
czekolada,
ocet balsamiczny . Również
lody o smaku
ajerkoniaku i prażone
płatki migdałowe okazały się doskonałym uzupełnieniem deseru.

składniki:/ 2 porcje/

3 brzoskwinie/lub nektarynki/3 łyżeczki
brązowego cukru1-2 łyżeczki
oliwy2 łyżki
płatków migdałowychświeże liście
mięty do dekoracjiWykonanie:-
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.

-Umyte
brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestki.-Miąższ delikatnie posmarować
oliwą i posypać
cukrem.-Połówki
owoców ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej.-Docisnąć i grillować ok. 3 minuty czyli do chwili, kiedy pojawią się na nich charaktrystyczne brązowe paski.-Odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty.-Gorące
brzoskwinie przełożyć na talerze.-Podawać z
lodami.-Wierzch posypać
migdałami i ozdobić listkami
mięty.
Lody z advocatem:200 ml
mleka2
żółtka4 łyżki
cukru300 ml
śmietanki 30%100 ml
likieru /advocat/-
Żółtka utrzeć z
cukrem.-
Mleko zagotować i połączyć z
żółtkami.-Podgrzewać do momentu zgęstnienia/ nie gotować/.-Masę jajeczną dobrze wystudzić, po czym połączyć z zimą
śmietaną i mocno schłodzić.-Krótko zmiksować, dodać
likier i przelać do zmrożonej misy maszynki do
lodów.-Postępować zgodnie z instrukcją.-
Lody przełożyć do pojemnika,wstawić do zamrażarki do chwili podania.