Wykonanie

Zielony koktajl bogaty w błonnik,
białko i witaminy , a ubogi w kalorie.Koktajle
owocowe i warzywne na dobre wkraczają do mojej kuchni , wypierając z codziennego mojego menu jeden posiłek. Czasem jest to kolacja, czasem drugie danie, ale najczęściej podwieczorek. Jak co roku na wiosnę w
trosce o zdrowie, poprawę samopoczucia i wyglądu , ogólne zregenerowanie i wzmocnienie oraz uzupełnienie organizmu w solidną dawkę witamin, , a głównie o dobre samopoczucie sięgam z przyjemnością po szklankę gęstego, aromatycznego koktajlu. Tak jak większość kobiet marzę o tym, by latem wskoczyć bez problemu w sukienkę z ubiegłego roku i choć zawsze można wytłumaczyć się zmianami w modzie , kupić coś nowego, to dobrze byłoby zrzucić co nie co......a więc powoli i bez wyrzeczeń do celu.Koktajle
owocowe i warzywne doskonale oczyszczają organizm i chyba nikogo nie trzeba zachęcać do ich spożywania szczególnie o tej
porze roku..........
Szpinak w połączeniu z niektórymi składnikami może dać zaskakujące rezultaty smakowe .
Świeży szpinak ma całkiem niezły, delikatny smak ,a dodając do niego
banana,
kiwi,
pomarańcze,
mango,
ananasa,
jabłka ,a stopniowo sezonowe
owoce można go polubić /mrożonego
szpinaku w napojach nie lubię /. Zamiast
mięty można dodać np. zieloną
pietruszkę .

Składniki:/1 porcja/

garść
świeżego szpinakuok. 1,5 szklanki schłodzonego
kefiru lub
maślankikilka listków świeżej
mięty1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
oleju lnianego
Szpinak dokładnie umyć, wrzucić do blendera. Wlać szklankę
kefiru /lub maślankę/ , dodać listki
mięty,
miód i
olej. Zmiksować wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać pozostały
kefir i krótko zmiksować.Gotowy koktajl można doprawić do smaku w/g własnych upodobań.


Szklanka zielonego koktajlu z kromką
pełnoziarnistego pieczywa to moja ulubiona kolacja.