ßßß
Mój ulubiony sposób na łatwy , szybki i smaczny obiadek dla całej rodziny.Wystarczy tylko przyprawioną rybę i dodatki zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.
Bardzo lubię taką formę przyrządzania ryby. Po upieczeniu jej wystarczy położyć na talerzu aluminiowy , gorący pakiecik, rozciąć folię i przystąpić do uczty.A ze środka wydobywa się cudowny zapach ryby i warzyw......Składniki:/4 porcje/
4 filety z dorsza lub innej rybyprzyprawa do ryb lub uniwersalna /do smaku/liscie świeżego szpinaku/po kilka na porcję/pomidorki koktajlowe/ po kilka na porcję/2 małe cebule1 koper włoski2 ząbki czosnkuczarne oliwki bez pestek /po kilka na porcję/¼ szklanki białego wytrawnego wina3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuWarzywa można komponować w/g uznania.Wykonanie:-Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić do lodówki na pół godziny.-W tym czasie można przygotować warzywa.-Należy je dokładnie umyć i oczyścić.-Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C-Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej /mozna przygotować dwie wieksze folie po dwa filety/.-Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę oliwy, rozsmarować.-Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet.-Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem.- Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.-Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek.-Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku.-Piec ok.25 min.Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu i można zasiąść do stołu by delektować się pysznym daniem.