Wykonanie

Mój ulubiony sposób na łatwy , szybki i smaczny obiadek dla całej rodziny.Wystarczy tylko przyprawioną
rybę i dodatki zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.

Bardzo lubię taką formę przyrządzania
ryby. Po upieczeniu jej wystarczy położyć na talerzu aluminiowy , gorący pakiecik, rozciąć folię i przystąpić do uczty.A ze środka wydobywa się cudowny zapach
ryby i warzyw......Składniki:/4 porcje/


4
filety z dorsza lub innej
rybyprzyprawa do ryb lub uniwersalna /do smaku/liscie świeżego szpinaku/po kilka na porcję/
pomidorki koktajlowe/ po kilka na porcję/2 małe
cebule1
koper włoski2 ząbki
czosnkuczarne oliwki bez pestek /po kilka na porcję/¼ szklanki białego
wytrawnego wina3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWarzywa można komponować w/g uznania.Wykonanie:-
Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić
sokiem z cytryny, posypać
przyprawą i odstawić do lodówki na pół godziny.-W tym czasie można przygotować warzywa.-Należy je dokładnie umyć i oczyścić.-
Cebulę i
koper pokroić w krążki,
pomidorki i
oliwki przekroić na pół,
czosnek posiekać.-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C-Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej /mozna przygotować dwie wieksze folie po dwa filety/.-Na każdą folię / strona błyszczącą / wlać odrobinę
oliwy, rozsmarować.-Ułożyć liście
szpinaku, na nim położyć filet.-
Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.- Dwie łyżki
oliwy zmieszać z
winem i skropić przygotowaną
rybę.-Folię złożyć tworząc pakiecik / wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu /widelcem zrobić kilka dziurek.-Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku.-Piec ok.25 min.Wystarczy dodatek
pieczywa lub
ryżu i można zasiąść do stołu by delektować się pysznym daniem.
