Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo. Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....Tym razem wykorzystałam dojrzałego banana , trochę migdałów i odrobinę świeżo zakupionego likieru "A maretto" / taka mała degustacja przed jutrzejszym "świętowaniem"/Składniki: /10 szt/230 g mąki pszennej / użyłam orkiszowej/80 g cukru trzcinowego/jasny/1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej50 g mielonych migdałówszczypta soli1 banan200 ml jogurtu naturalnego1 jajko120 ml oleju roślinnego2-3 łyżki likieru amarettooraz:10 plasterków banana na posypkę:2 łyżki drobno zmielonych migdałów1-2 łyżki cukru trzcinowego-Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, dodać jogurt, olej i wymieszać.-Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem , migdałami i cukrem.-Suche składniki dodać do mokrych i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.-Papierowe foremki umieścić w formie na muffinki i wypełnić je ciastem /3-4 wysokości/.-Na środku każdej babeczki umieścić plasterek banana i posypać posypką przygotowaną z cukru i migdałów.-Piec ok.20 - 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C-Po upieczeniu umieścić na kratce i przestudzić.