ßßß
1 szklanka mąki2 jajka1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody mineralnejszczypta solistarta skórka cytrynowa/lub pomarańczowa/cukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia6-8 kwiatów akacjiWykonanie:Kwiaty akacji/robinii/włożyć do zimnej wody i pozostawić w niej ok.30-40 min.Wypłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć na papierowym ręczniku. Właściwie płucząc kwiaty pozbawiamy ich pyłku kwiatowego. Jeśli jesteśmy pewni, że kwiaty są rzeczywiście czyściutkie -wystarczy rozłożyć je na kilka godzin na białej ściereczce, dokładnie przeglądnąć, usunąć robaczki lub poczekać aż same uciekną. Ja jednak zdecydowałam się umyć kwiaty.Przygotować ciasto naleśnikowe.Jajka ubić z cukrem/przy pomocy miksera/dodać szczyptę soli, a następnie przesianą mąkę i mleko i starta skórkę cytrynową. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę regulując gęstość ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić je na ok.30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Trzymając kwiaty za ogonek zanurzać je w cieście naleśnikowym tak aby cała kiść pokryła się ciastem. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złocisty kolor.Usmażone kwiaty przełożyć na papierowy ręcznik ,który wchłonie nadmiar tłuszczu.