Wykonanie
To jeden z moich ulubionych form przyrządzania
makaronu z
dynią .Lekko słodkawy ,a może nawet trochę mdły smak dyni doskonale łączy się z pikantną salsiccia-/kiełbasą/ i aromatycznym
rozmarynem. Ponieważ
dynia , to warzywo, które można dość długo przechowywać i jest dostępna nawet o tej
porze roku wykorzystałam ją do przygotowania tej właśnie zapiekanki makaronowej.Jeśli chodzi o
kiełbasę-salsiccia, którą użyłam w przepisie , to niewiele ma ona wspólnego z naszą
kiełbasą. Włoska salsiccia jest to po prostu surowe ,
mielone mięso z
przyprawami, w jelicie naturalnym. Proponuję więc użyć surowej, wieprzowej
kiełbaski na lub po prostu
mięsa mielonego. Dla ciekawostki dodam, że Włosi nie jedzą
wędzonej kiełbasy /nie ma jej nawet w sprzedaży/.Mają swoje różne gatunki surowej /oraz tzw.stagionata/, krórą przyrządzają na wiele sposobów.
Składniki:/na 2 osoby/150 g
makaronu penne150 g dyni1 surowa kiełbasa/salsiccia ok. 150 g/2 łyżki
sera pecorino2 łyżki
sera parmezan1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego
rozmarynulampka
białego wina1 łyżka pestek dyni
sól i
pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę , przełożyć do miksera, dodać pół ząbka
czosnku, kilka listków
rozmarynu, 2 łyżki
sera pecorino , szczyptę
soli i zmiksować na krem.Rozgrzać na patelni
oliwę, dodać resztę
czosnku, gałązkę
rozmarynu i
kiełbasę, którą należy wcześniej wyjąć z jelita i rozdrobnić widelcem.
Kiełbasę należy chwilę podsmażyć, doprawić do smaku
pieprzem i podlać
winem. Dusić do odparowania
alkoholu, a następnie dodać zmiksowaną
dynię i mieszając gotować na małym ogniu ok.10-15 min.Wyjąć
rozmaryn. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 st . oraz ugotować al dente
makaron. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy zwilżyć
wodą ,aby łatwiej się formował .Przecedzony
makaron połączyć z farszem
dyniowo-kiełbasianym i wyłożyć do foremki.Posypać
pestkami dyni, obficie
parmezanem i wstawić do piekarnika na 20-25 min.Naczynie można przykryć folią aluminiową by zapobiec zbytniemu wysuszeniu się
makaronu ,a pod koniec zapiekania zdjąć ją, aby umożliwić ładne przyrumienienie wierzchu.