ßßß Cookit - przepis na Otrębowe ślimaczki zapiekane z szynką i serem

Otrębowe ślimaczki zapiekane z szynką i serem

nazwa

Wykonanie

Nie jest to danie dietetyczne chociaż w swoim składzie zawiera otręby zbożowe.
Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i sycące. Wszyscy lubimy zapiekanki,
a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.
Moje naleśniki mimo, że same w sobie są dietetyczne, to poprzez dodatek serów i beszamelu zamieniają się w pożywne , ale równocześnie kaloryczne danie. To danie ma być właśnie takie.
Kto więc może ten niech wypróbuje ,a nie będzie zawiedziony. Kto nie chce lub nie może musi zadowolić się suchymi naleśnikami otrębowymi z jakimś chudziutkim serkiem, albo i bez....
Składniki :
naleśniki / 4-5 szt/
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb pszennych
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 łyżka oleju /dowolny do smażenia/
nadzienie
150- 200 g szynki gotowanej
150- 200 g żółtego sera, który łatwo się topi / użyłam ser wędzony provolone/
sos beszamelowy
20 g masła
20 g mąki pszennej
250 ml mleka
sól, pieprz,gałka muszkatołowa
oraz
3 łyżki startego parmezanu/na wierzch/
1 -2 łyżki otrąb/do formy/
masło/ lub inny tłuszcz do formy/
Wykonanie:
Zmiksować mleko z mąką i jajkami, dodać,olej, otręby, sól , wymieszać i pozostawić ciasto na ok.20 min.
Jeśli konsystencja ciasta wydaje nam się niewłaściwa można dodać odrobinę mąki lub odwrotnie - mleka. Czasem musimy polegać na swoim doświadczeniu.
Na patelni teflonowej upiec naleśniki / wyszło 4, bo tyle potrzebowałam/.
Z wymienionych składników na sos przygotować beszamel/ zobacz / .
Na każdym naleśniku rozprowadzić cienką warstwę sosu, przykryć go plasterkami szynki i sera .
Tak przygotowane naleśniki zwinąć w rolady ,które z kolei ściśle owinąć folią spożywczą /lub aluminiową/ czyli zrobić duże cukierki/.
Naleśniki wstawić do lodówki na ok.1godz.
Po tym czasie rozwinąć rolady i pokroić w plastry/moje miały ok.2 cm/.
Foremkę lub kilka mniejszych wysmarować tłuszczem, posypać otrębami/ można bułką tartą/ . Pokrojone naleśniki-spiralki układać w naczyniu dość ściśle obok siebie .
Posypać obficie startym serem i wstawić do gorącego piekarnika na ok.15-20 min.
Kiedy wierzch się zarumieni , a ser zaczyna się topić zapiekankę można wyjąc z piekarnika. Podawać gorącą z dodatkiem sezonowej sałaty.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/otrebowe-slimaczki-zapiekane-z-szynka-i.html