Wykonanie

Nie jest to danie dietetyczne chociaż w swoim składzie zawiera
otręby zbożowe.Ale jest bardzo, wartościowe , a przede wszystkim smaczne i sycące. Wszyscy lubimy zapiekanki,a czy będą one lekkie,czy bardziej treściwe decydujemy sami dobierając odpowiednio składniki.Moje naleśniki mimo, że same w sobie są dietetyczne, to poprzez dodatek
serów i beszamelu zamieniają się w pożywne , ale równocześnie kaloryczne danie. To danie ma być właśnie takie.Kto więc może ten niech wypróbuje ,a nie będzie zawiedziony. Kto nie chce lub nie może musi zadowolić się suchymi naleśnikami otrębowymi z jakimś chudziutkim
serkiem, albo i bez....


Składniki :naleśniki / 4-5 szt/2
jajka2 łyżki
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
otrąb pszennych1 szklanka
mlekaszczypta
soli1 łyżka
oleju /dowolny do smażenia/nadzienie150- 200 g
szynki gotowanej150- 200 g
żółtego sera, który łatwo się topi / użyłam
ser wędzony provolone/
sos beszamelowy20 g
masła20 g
mąki pszennej250 ml
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaoraz3 łyżki startego parmezanu/na wierzch/1 -2 łyżki otrąb/do formy/masło/ lub inny tłuszcz do formy/Wykonanie:Zmiksować
mleko z
mąką i
jajkami, dodać,
olej,
otręby,
sól , wymieszać i pozostawić ciasto na ok.20 min.Jeśli konsystencja ciasta wydaje nam się niewłaściwa można dodać odrobinę
mąki lub odwrotnie -
mleka. Czasem musimy polegać na swoim doświadczeniu.Na patelni teflonowej upiec naleśniki / wyszło 4, bo tyle potrzebowałam/.Z wymienionych składników na sos przygotować beszamel/ zobacz / .Na każdym naleśniku rozprowadzić cienką warstwę sosu, przykryć go plasterkami
szynki i
sera .Tak przygotowane naleśniki zwinąć w rolady ,które z kolei ściśle owinąć folią spożywczą /lub aluminiową/ czyli zrobić duże cukierki/.Naleśniki wstawić do lodówki na ok.1godz.Po tym czasie rozwinąć rolady i pokroić w plastry/moje miały ok.2 cm/.Foremkę lub kilka mniejszych wysmarować tłuszczem, posypać otrębami/ można
bułką tartą/ . Pokrojone naleśniki-spiralki układać w naczyniu dość ściśle obok siebie .Posypać obficie
startym serem i wstawić do gorącego piekarnika na ok.15-20 min.Kiedy wierzch się zarumieni , a
ser zaczyna się topić zapiekankę można wyjąc z piekarnika. Podawać gorącą z dodatkiem sezonowej
sałaty.
