Wykonanie

Oto pomysł na
sałatkę, która dla mnie stanowi wartościowe, delikatne i pyszne danie na bazie sezonowych
warzyw i owoców. Nazywa się jesienna, ponieważ składa się w większości z produktów typowych dla tej
pory roku. Zestaw warzyw to doskonała dawka witamin, a dodatek
winogron,
orzechów i
kasztanów uzupełniają danie w dodatkowe kalorie.


Składniki:/na 4 osoby/kilka liści zielonej sałatki /użyłam strzępiastej/1 zielone jabłko/można dodać również czerwone/200 g
winogron białych i czarnych1 finocchio/koper włoski/kilka
orzechów włoskichkilka ugotowanych
kasztanów /można pominąć/1 mała
marchewsok z 1
pomarańczyświeża
skórka pomarańczowa2 łyżki
oliwy z oliweksól /użyłam morskiej czarnej/ do smaku
pieprz do smakuAby przygotować fajną
sałatkę nie zawsze należy trzymać się ścisłe przepisu. Można zmieniać dowolnie składniki zastąpić je innymi. Jeśli nie mamy pod ręką
kasztanów możemy z nich zrezygnować, finocchio /koper włoski/ można zastąpić innym warzywem / chrupiacym, delikatnym i soczystym.....? /Mogę zapewnić wszystkich, że ta
sałatka w takim właśnie zestawie jest wyśmienita!!

Wykonanie:Umyć dokładnie wszystkie składniki sałatki.
Jabłka pokroić w cieniutkie cząstki,
winogrona na połówki /usunąć pestki/.Finocchio i obraną
marchewkę pokroić w cienkie plastry.W szklanym pojemniczku przygotować
sos sałatkowy z
soku pomarańczowego i
oliwy, odrobiny
soli i
pieprzu.Umyć dokładnie
sałatę, wysuszyć i i rozłożyć w salaterce.Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i polać przygotowaną emulsją.Do sosu dodałam niewiele
soli, więc moją
sałatkę dosoliłam delikatnie czarną
sola morską.Do dekoracji i dodatkowego aromatu na wierzch sałatki można zetrzeć świeżą
skórkę pomarańczową.Dysponując wszystkimi składnikami możemy w ciągu 10 minut przygotować
sałatkę, którą podajemy z dodatkiem świeżutkiej, chrupiącej ciabatty .Szybko, zdrowo, kolorowo!!!