Wykonanie
Zaparzyć zieloną
herbatę ,wrzucić do
gorącego napoju cieniutko pokrojony kawałeczek
imbiru i gotowe.
fot z netuBardzo smaczne połączenie
melisy,
cytryny,
miodu i
imbiru daje efekt
napoju, któremu nikt się nie oprze.
Ostatnio
imbir na dobre zagościł w mojej kuchni. Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że całkowicie zastąpił gotowe
torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie
imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,
cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy
mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś
imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła
herbata, czy
kawa ,które zyskują wyraźnego smaku i walory zdrowotne przez dodanie odrobiny
imbiru.Korzeń
imbiru, zawierający
olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze
imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie
imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we
krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku
imbirowego na działanie przeciwbólowe.
Pijmy więc napary, odwary, pieczmy
ciasteczka imbirowe, dodawajmy
imbir do
mięs ,
sosów ,marynat, zróbmy
imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany
imbir /.
Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia
imbiru oprócz
cytryny i
miodu możemy dosypać ciut
kurkumy,
szafranu ,
kolendry itp. Taka
herbatka podawana na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo
imbir trzeba polubić.
Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie
krwi iprzyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość..
fot.z netuNajprostszy sposób na przygotowanie
napoju imbirowego to wrzucić pokrojony w paski korzeń do termosu ,zalać gorącą
wodą ,zaparzyć i popijać kiedy mamy ochotę. Można również zalać pokrojony
imbir zimną
wodą i gotować na małym ogniu ok.15min.a po lekkim przestudzeniu dodać
miód i
sok z cytryny .
Wywar imbirowy można połączyć z dowolną
herbatką ziołową :
miętową,
melisową ,a nawet
żurawinową.Więcej na temat
imbiru - klik
Napój imbirowy w/g kuchni 5 przemian:Do przyrządzenia
napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej
cytryny, litra wrzącej
wody, dwóch łyżek
cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia
imbiru i dwóch łyżek zimnej
wody.Z
cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą
wodą, dodajemy
cukier, obrany i starty na tarce
imbir oraz zimną
wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej- klik