Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to ciasto pierwszy raz (tutaj-klik) pomyślałam, że to sernik z
brzoskwiniami. Przepis zciekawił mnie bardziej, bo okazało się, że to ciasto z jakims nowym, dziwnym nadzieniem.
Budyń,
manna,
śmietana i
jajka. Ciekawe połączenie. Musicie spróbować, bo choć wyglądem przypomina sernik, to smaku nie da się do nieczgo porównać.
Mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo lekkie i puszyste.(przepis zmodyfikowany)Składniki: (blaszka 24*24 cm): na ciasto:3 szklanki
mąki200 g
masła2
jajka2/3 szklanki
cukru na nadzienie:4 szklanki
mleka1,5 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
kaszy manny2/3 szklanki
cukru200 g kwaśnej
śmietany3
jajkaskórka otarta z połowy
cytrynypuszka
brzoskwińNajpierw przygotować nadzienie.
Budyń,
cukier i
mannę rozmieszać z odrobiną
mleka i ugotować na pozostałym
mleku. Ostudzić. Zimny
budyń zmiksować ze
śmietaną,
jajkami i
skórką cytrynową.Składniki ciasta zagnieść, schłodzić. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienia. Ułożyć
brzoskwinie pokrojone w kawałki i resztę ciasta np. tworząc kratkę. Piec około godziny w 175*C.