Wykonanie
Moja córka właśnie dziś kończy 4 latka i z tej okazji upiekłam dla niej tort.Córeczko moja, wszystkiego najlepszego Ci życzę, spełnienia marzeń i wiecznego optymizmu :*
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru3 płaskie łyżki
mąki tortowej2 pełne łyżki
kakaoMasa:2 kostki
masła2 szklanki
cukru1,5 szklanki
mleka4 łyżki
mleka w proszkusok z 2
cytrynDodatkowo:1 puszka
brzoskwińposypka cukrowaposypka waflowaWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych
białek dosypuję po trochu
cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym
żółtku, przesiewam
mąkę z dodatkiem
kakao i mieszam do połączenia się składników.Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan.Odpinam obręcz i studzę ciasto,
potem kroję na 3 części.
Mleko zagotowuję,
masło ucieram z
cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące
mleko.
Potem wsypuje
mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch
cytryn. Masę wstawiam do lodówki.
Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej
wody i zostawiam do nasączenia blatów.
Owoce kroję w plasterki.Na paterze układam jeden krążek
biszkoptowy, nasączam ponczem
brzoskwiniowym, układam plastry
brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry
brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta.Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką
cukrową i
waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki.