Nareszcie znalazłam idealny przepis na ucierane ciasto pod owoce. Wilgotne, miękkie, sprężyste. Ładnie wyrasta i bardzo dobrze się kroi. na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam, bo sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami. Dziś wersja z borówkami amerykańskimi, truskawkami i morelami.*foremka 24*24cmSkładniki:200 g masła160 g cukru pudru4 jajka200 g mąki1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta kurkumy600 g owoców + 1 łyżka mąki1 opakowanie galaretki pomarańczowejMasło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, kurkumę i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. galaretkę rozpuścić w szklance wody. Mocno tężejąca rozprowadzić na cieście za pomocą pędzelka.