ßßß Cookit - przepis na ucieraniec na bogato

ucieraniec na bogato

nazwa

Wykonanie

Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na ciasto:
200 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
4 jajka
200 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru na wierzch:
1 galaretka fioletowa
Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Ucierając dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/ucieraniec-na-bogato.html