Wykonanie
To ciasto powstało z modyfikacji kilku ciast, które robię od lat :)Muszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne.Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami.Polecam zrobienie tego ciasta.Forma: 25 cm.SKŁADNIKI:
BISZKOPT:2
jajka1/3 szklanki
cukru1/4 szklanka
maki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octuszczypta
soliPTASIE MLECZKO:1
galaretka cytrynowa0,5 l
śmietanki kremówki 30% lub 36%+
borówkiGALARETKA:2
galaretki jagodowe100 g
borówek (u mnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać
biszkopt:
białka oddzielamy od
żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek.
Białka ubijamy, następnie dodajemy
cukier i szczyptę
soli. Do
żółtek dodajemy
ocet oraz
proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych
białek i łączymy. Przesiewamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie
łopatką.Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Następnie przygotowujemy
galaretki:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej
wody, natomiast
galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej
wody.Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia.Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy
śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą
galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą
galaretkę jagodową. Do
galaretki dajemy
borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają
galaretkę i nie czuć smaku
mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia :)



