ßßß Cookit - przepis na ciasto jagodowe

ciasto jagodowe

nazwa

Wykonanie

Któregoś dnia w domu pojawiło się sklepowe ciasto z jagodami w galaretce, na biszkopcie ze śmietankowym kremem. Postanowiłem zrobić je sam! :)
Jest pyszne! Idealne na upały. Zimna galaretka i smak jagód są orzeźwiające do tego puszysty biszkopt, czego chcieć więcej... :D
biszkopt:
2 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka na przemian z cukrem. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mąki oraz proszek do pieczenia. Formę do biszkoptu natłuścić masłem oraz oprószyć bułką tartą. Piec w 180 ° C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki (36%)
5 łyżek cukru
50 g żelatyny
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłączyć mikser i dodać ostrożnie wystudzoną i tężejącą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
górna warstwa:
ok. 400 g jagód
2 galaretki (jagodowa/truskawkowa/o smaku owoców leśnych)
Umyć jagody i przygotować galaretkę. Jagody ułożyć na masie śmietankowej. Na całość ostrożnie wylać zimną i tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Podawać
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/07/ciasto-jagodowe.html