ßßß Cookit - przepis na murzynek z galaretką wiśniową

murzynek z galaretką wiśniową

nazwa

Wykonanie

Najczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik)
*blaszka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
4 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
3 łyżeczki cynamonu na przełożenie:
400 g dżemu wiśniowego
2 galaretki wiśniowe na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/murzynek-z-galaretka-wisniowa.html