Wykonanie

Najczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z
przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik)*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:4 szklanki
mąki250 g
masła lub
margaryny1,5 szklanki
cukru2
jajka2 szklanki
mleka2 łyżeczki
sody4 łyżki
kakao3 łyżeczki
cynamonu na przełożenie:400 g
dżemu wiśniowego2
galaretki wiśniowe na wierzch:300 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fixu2 łyżeczki gorzkiego
kakaoMleko,
kakao,
masło i
cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić.
Mąkę połączyć z
cynamonem, i
sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy
kakaowej, wbić
jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki
wody, wystudzić i wymieszać z
dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową.
Śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wyłożyć na ciasto i posypać
kakao. Schłodzić, przechowywać w lodówce.