ßßß
Szybkie i łatwe ciasto, przygotujemy je w kwadrans. Nie za słodkie, słodycz przełamują słone krakersy. W połączeniu z migdałami, tworzą przyjemnie chrupiącą całość. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.Składniki:foremka 24*24 cm na krem budyniowy:1 litr mleka1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej1 jajko3/4 szklanki cukru250 g masładodatkowo:1,5 paczki krakersów1 puszka masy kajmakowej400 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatyny100 g płatków migdałowychPołowę mleka wymieszać z jajkiem, mąką, budyniem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Mieszając wlać mleko z mąką i gotować około 3-4 minut, aż powstanie gęsty budyń. Przestudzić.Foremkę wyłożyć papierem. Rozłożyć warstwę krakersów. Posmarować je kajmakiem i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć przestudzony budyń i przykryć resztą krakersów. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na krakersy i posypać migdałami. Odstawić najlepiej na noc.