Wykonanie
Przepyszne kremowe ciasto z masą
krówkową, domowym
budyniem i
bitą śmietaną, na każdą okazję. Tzw. "3 bit" to proste ciasto bez pieczenia, z wykorzystaniem
herbatników i
krakersów (albo samych
herbatników), któremu trudno się oprzeć. Jedno z moich ulubionych, zresztą ciasto to spotkało się z wielkim uznaniem tych, którzy próbowali. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkiego kajmaku. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony mojewypieki.comCiasto wymaga leżakowania, więc trzeba się za nie zabrać dzień przed konsumpcją.Składniki:1 łyżka = zupełnie płaska łyżka = 15 ml200 - 300 g
herbatników petit beurre180 g
krakersów*1 puszka 510 g masy krówkowej z puszki albo
mleka skondensowanego słodzonego3 szklanki pełnego
mleka3/4 szklanki
cukru z prawdziwą
wanilią*125 g
masła4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej4 średnie
jajka600 ml
śmietanki kremówki 36 % + 1 łyżka
cukru pudru30-50 g
gorzkiej czekolady, do oprószenia ciastaWykonanie:
Śmietanka kremówka musi być schłodzona przez co najmniej całą noc by dobrze się ubiła, można ją dodatkowo włożyć do zamrażalnika na 5 minut przed rozpoczęciem ubijania.Jeśli używasz puszki słodzonego
mleka skondensowanego, należy gotować ją w dużym garnku z
wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być przez cały czas pokryta
wodą).
Mleko skondensowane można ugotować wcześniej i przechowywać w zamkniętej puszce.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale pomaga przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę
herbatników. Puszkę z
kajmakiem - masą
krówkową otworzyć, włożyć do rondelka wypełnionego
wodą - do połowy wysokości puszki. Podgrzać na małym ogniu. Wymieszać łyżką masę
krówkową. Taką podgrzaną masę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą
herbatników albo
krakersów.Przygotować
budyń:***Zagotować 2 szklanki
mleka z
cukrem i
masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z
jajkami i
mąką, po czym wlać do gorącego
mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając np. rózgą, by pozbyć się ewentualnych grudek i nie dopuścić do przypalenia.Jeszcze gorący
budyń wylać na
herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą
herbatników albo
krakersów.W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej.
Herbatniki muszą zmięknąć. Dzięki szczelnym owinięciu folią,
herbatniki miękną dodatkowo od pary
wodnej.Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Zimną
śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę
cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć
czekoladę. Można kroić i podawać od razu.Ciasto przechowywać w lodówce.* można użyć samych
herbatników, wtedy potrzeba ich ok. 500 g** zamiast można użyć
cukru wymieszanego z
cukrem wanilinowym (16 g)***samodzielne przygotowanie budyniu jest bardzo proste; niektórzy preferują
maślany krem budyniowy, ale ja cenię szybkość w przygotowaniu tego ciasta; jeśli preferujesz krem
maślany, nie dodawaj do
mleka masła, ale powstały
budyń, po ostudzeniu utrzyj z
masłem w temperaturze pokojowej, powstały krem będzie miał konsystencję bardziej kremową niż budyniową
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb