ßßß Cookit - przepis na bananowiec z pianką

bananowiec z pianką

nazwa

Wykonanie

Od myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy:
4 duże banany
150 g masła
2 galaretki cytrynowe na piankę:
250 ml kremówki
2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch:
2 duże banany
2 opakowania galaretki agrestowej
Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.
Cztery banany włożyć do piekarnika (można podczas pieczenia biszkoptu) i piec około 10 minut aż skórka będzie czarna. Przestudzić i obrać ze skórki, zmiksować. Masło roztopić i wystudzić, galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt.
Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić po kilku godzinach.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/bananowiec-z-pianka.html