ßßß
Od myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy:4 duże banany150 g masła2 galaretki cytrynowe na piankę:250 ml kremówki2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch:2 duże banany2 opakowania galaretki agrestowejBiałka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.Cztery banany włożyć do piekarnika (można podczas pieczenia biszkoptu) i piec około 10 minut aż skórka będzie czarna. Przestudzić i obrać ze skórki, zmiksować. Masło roztopić i wystudzić, galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt.Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić po kilku godzinach.