ßßß Cookit - przepis na bułki jogurtowe z czarnuszką

bułki jogurtowe z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Bułki na jogurcie są pulchne i mięciutkie, nie mają chrupiącej skórki. Zaraz po upieczeniu były tak dobre, że zjedliśmy je same. Czarnuszka dodała im aromatycznej, oryginalnej nuty. Podczas wyrastania bułki zrobiły się plaskate i myślałam, że będą płaskie, ale w piekarniku wyrosły jak szalone i wyszły naprawdę mega duże. Zdjęcie tego nie oddaje, ale bułki były wielkości dużej miseczki na zupę. Wyszło mi 8 sztuk.
Składniki:
500 g mąki
1 jajko
18 g drożdży
60 g masła
150 g jogurtu naturalnego
170 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżeczki czarnuszki
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby były ciepłe. Mleko lekko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem ślimakami do drożdżowego). Odstawić na 90 minut pod przykryciem ze ściereczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (lub więcej) i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200*C około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/buki-jogurtowe-z-czarnuszka.html