ßßß Cookit - przepis na drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

500 g mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
30 g drożdży
30 g smalcu
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru na nadzienie:
300 g szpinaku mrożonego
50 g serka topionego kremowego
łyżka masła
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.
Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/drozdzowe-slimaki-ze-szpinakiem.html