Wykonanie
500 g
mąki pszennejszklanka ciepłego
mleka30 g
drożdży30 g
smalcu1
jajkołyżeczka
soliłyżeczka
cukru na nadzienie:300 g
szpinaku mrożonego50 g
serka topionego kremowegołyżka
masłasólpieprz2-3 ząbki
czosnkuDrożdże wymieszać z
mlekiem,
cukrem i łyżką
mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak rozmrozić i usmażyć na
maśle. Dodać
serek i rozdrobniony
czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym
mąką blacie.

Na obie części ciasta nałożyć po połowie
szpinaku i rozsmarować.

Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
