ßßß Cookit - przepis na sakiewki schabowe z grzybami

sakiewki schabowe z grzybami

nazwa

Wykonanie

Tak podany schab nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wyśmienicie. Mięsne sakiewki nadziane smażonymi podgrzybkami i podane na sosie grzybowo-śmietanowym. To musi być pyszne!
Składniki:
4 plastry schabu
kilka podgrzybków i (lub) innych grzybów
1 mała cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
szczypiorek i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Schab rozklepać tak, aby nie zrobić w nim dziur. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Grzyby i cebulę pokroić. Na łyżce masła zeszklić cebulę i wrzucić grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem z mięsa usunąć nitki i fantazyjnie przewiązać sakiewki szczypiorkiem. Podawać na sosie grzybowym udekorowane pomidorkami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/sakiewki-schabowe-z-grzybami.html