Wykonanie
Jakiś czas temu w jakimś konkursie wygrałam książkę "123 sałatki i surówki" Siostry Anastazji, bardzo się ucieszyłam, bo często potrzebuję pomysłu na
sałatkę. W tej książce jest z czego wybierać, mnóstwo sałatek na różne okazje. Ja zrobiłam tę
fasolową,
jadłam ją kiedyś u koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo...
jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z
majonezem i warzywami, nadaje
sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko,
marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy
sałatkę mamy w 5 minut.*podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłamSkładniki:1 duże
jabłko3
marchewkisłoik
selera konserwowegopuszka
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy2-3 łyżki dobrego
majonezu2-3 łyżki
jogurtu naturalnegosólpieprzMarchewkę ugotować w skórce w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić.
Fasolę wyjąć z puszki i przepłukać zimną
wodą.
Kukurydzę i
seler odcedzić.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z
jogurtem i
przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać.