ßßß
Jakiś czas temu w jakimś konkursie wygrałam książkę "123 sałatki i surówki" Siostry Anastazji, bardzo się ucieszyłam, bo często potrzebuję pomysłu na sałatkę. W tej książce jest z czego wybierać, mnóstwo sałatek na różne okazje. Ja zrobiłam tę fasolową, jadłam ją kiedyś u koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut.*podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłamSkładniki:1 duże jabłko3 marchewkisłoik selera konserwowegopuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy2-3 łyżki dobrego majonezu2-3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzMarchewkę ugotować w skórce w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić. Fasolę wyjąć z puszki i przepłukać zimną wodą. Kukurydzę i seler odcedzić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać.